Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Hejnice u hřbitova - glacifluviální sedimenty

Lokalizace

Hejnice u hřbitova - glacifluviální sedimenty

Všeobecná charakteristika

Kraj: Liberecký kraj
Okres(y): Liberec
Katastrální území: Hejnice
Mapové listy: 0314, 03142
Geologická správní oblast: Lužický a krkonošsko-jizerský masiv; krkonošsko-jizerské krystalinikum
Lokalizace: V zářezu svahu 50 m sv. od hřbitova v Hejnicích.
Přístup k lokalitě: - bez omezení - autem přístupná bez zákazu vjezdu (v dosahu 250 m)
Charakteristika objektu: Glacifluviální sedimenty v zářezu svahu.
ID : 3571

Geologie

Geologická charakteristika: Glacifluviální sedimenty v Hejnicích jsou nejlépe zastiženy v zářezu svahu 50 m sv. od hřbitova v Hejnicích. V celkové odkryté mocnosti 6–7 m zde na povrch vystupují hrubé písky až silně hrubě písčité štěrky. Místy se vyskytují oválné valouny až bloky o max. velikosti 40x30x30 cm. Sedimentární výplň tělesa glacifluviálních sedimentů má protáhlý lalokovitý tvar o rozměrech cca 800x500 m a celkové mocnosti sedimentární výplně v rozmezí 0,5–15 m. Mocnost glacifluviálních sedimentů se zmenšuje po svahu a směrem k okrajům. Jelikož se jedná o erozní relikt, původní tvar sedimentů lze jen těžko stanovit, pravděpodobně se však jedná o zbytek terasy, jejíž sedimenty se ukládaly s fluviálním transportem na bočním okraji ledovce, na rozhraní mezi ledovcem a svahem. O bližším možném vysvětlení vzniku pojednává např. Brodziowski – van Loon (1991).Tyto sedimenty byly v omezené míře postiženy zlomovou tektonikou (J. Klomínský, nepublikovaná data), která pravděpodobně souvisí s činností ledovce (tzv. glacitektonika). Nedaleko od hřbitova se do 80. let minulého století těžilo ložisko nekvalitních štěrkopísků glacifluviálního původu s vysokým podílem jílů. Šíře těženého zářezu s výškou stěny 4-5 m činila asi 20 m. Zrnitost byla velmi proměnlivá a obsah jílovité složky dosahoval místy až 30 % objemu zeminy. Průzkumné práce provedené v 70. letech skončily negativně a ložisko bylo uzavřeno, dnes území slouží jako skládka odpadků.
Regionální členění: Český masiv - pokryvné útvary a postvariské magmatity - kvartér - kvartér akumulačních oblastí Českého masivu - kvartér oblastí kontinentálního zalednění Českého masivu - oblast kontinentálního zalednění oderské oblasti
Stratigrafie: kenozoikum - kvartér
Témata: kvartérní geologie
Jevy: moréna
Původ geologických jevů (geneze): glacigenní (činnost ledovcová), akvatická (činnost vody)
Hornina: štěrk, písek
Geologický význam: významný studijní profil, regionálně-geologický význam (mapování)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Zajímavé geol. lokality registrované v ČGS v CHKO
Ochrana geologického fenoménu: C - je důvodem k registraci lokality v databázi ČGS
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Ojedinělý výskyt glacifluviálních sedimentů na severním okraji Jizerských hor.
Součást VCHÚ: CHKO Jizerské hory
Střety zájmů: vegetace
Popis střetů zájmů: Hrozí zarůstání vegetací.
Stav lokality: ucházející

Literatura

Mrázová Š. , Verner. K., red. (2012): Základní geologická mapa České republiky 1 : 25 000 s Vysvětlivkami 03-142 Hejnice a 03-231 Jizerka. - Česká geologická služba. Praha.; Karpaš. R. a kol. (2009): Jizerské hory. O mapách,kamení a vodě. Nakladatelství RK, Liberec, 565 stran, ISBN: 978-80-87100-08-0.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Mrázová Štěpánka, 05.09.12

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 3571 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-01]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/3571.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.
Šikmo zvrstvené glacifluviální sedimenty diskordantně nasedají na podložní horniny. Hejnice, (brašna měří cca 20 cm). , Tomáš Štor, 2009


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]